Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ

Αθλητισμός και Ηθική
Είναι γενικά αποδεδειγμένο ότι ο αθλητισμός επηρεάζει αλλά και επηρεάζεται από τις κοινωνικές τάσεις που επικρατούν σε κάθε εποχή.
 Η σύγχρονη πρακτική του αθλητισμού, επηρεασμένη από την καθημερινότητα και τις ανθρώπινες αδυναμίες,
 έγινε αιτία πολλές φορές να αμφισβητηθεί όχι μόνο η αξία του, αλλά και η ηθική του. 
Η ηθική δηλαδή που πρέπει να κυριαρχεί σε κάθε αθλητική εκδήλωση, εντός και εκτός των αγωνιστικών χωρών. Η ηθική που πρέπει να επιβάλλεται σε όλες τις ενέργειες, από όλους τους εμπλεκομένους. Βασική αιτία που συμβαίνει αυτό είναι γιατί δεν έγινε απόλυτα κατανοητό το τι είναι αθλητική ηθική ή και ακόμα αν υπάρχει ηθική στον αθλητισμό.
Στην κοινωνία, το σύνολο των αρχών και αξιών που διέπουν έναν τομέα
 διαμορφώνουν την ηθική του.
 Ο αθλητισμός ως ιδέα και φιλοσοφία είναι μόνο αρχές και αξίες. Η ευγενική άμιλλα, η αλληλογνωριμία, η κατανόηση, η αποδοχή, η καταξίωση, τα εναλασσόμενα συναισθήματα, η δημιουργία, η δημοκρατικότητα, η απόρριψη κάθε μορφής διάκρισης, είναι μερικά μόνο από τα ιδανικά που συνθέτουν τον αθλητισμό και συναποτελούν την ηθική του.
Έχει, μάλιστα, ως στόχο όχι τα αγωνιστικά αποτελέσματα, αλλά την καλυτέρευση του ανθρώπου. 
Η αθλητική φιλοσοφία, μέσα από την ενεργό συμμετοχή, σκοπεί στην ισόρροπη ανάπτυξη του πνεύματος, της ψυχής και του σώματος. 
Είναι ο αθλητισμός είδος αγωγής. 
 Αποτελεί ένα εκπαιδευτικό μήνυμα, που υπερβαίνει τα όρια του ανταγωνισμού.
Η ηθική του αθλητισμού δεν δημιουργείται με κανονισμούς.
 Είναι υπόθεση συνείδησης.
Μπορεί σήμερα η ηθική να αμφισβητείται. Πρέπει, όμως, να αναγνωρίσουμε ότι ο αθλητισμός είναι μια από τις ισχυρότερες δυνάμεις του "ΚΑΛΟΥ" σε έναν κόσμο ατελή. Οι αντικοινωνικές τάσεις που επικρατούν δεν πρέπει να μας απομακρύνουν από το ΙΔΑΝΙΚΟ, απλά και μόνο επειδή δεν μπορούμε να το φτάσουμε. Το ότι η ηθική του αθλητισμού έρχεται σε σύγκρουση με την πραγματικότητα δεν καταργεί το ιδανικό. Η μάχη πρέπει να δίδεται καθημερινά για το άριστο, το καλύτερο, περνώντας από τα στάδια αγωγής, εκπαίδευσης και εξανθρωπισμού που παρέχει ο αθλητισμός. 
Αποτελεί ανθρώπινο, κοινωνικό, εθνικό και πολιτικό χρέος να διαφυλαχθούν οι κανόνες της αθλητικής ηθικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο σας θα λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν από τους υπεύθυνους της Δόξας με σκοπό τη βελτίωση της επικοινωνίας της Ομάδας και των φίλων της.
Σας ευχαριστούμε προκαταβολικά.