Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Η ΗΤΤΑ (0-2) ΚΑΙ Ο ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ

Ο μύθος

Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, ο Νάρκισσος ερωτεύτηκε τον εαυτό του όταν ανακάλυψε την εικόνα του στο καθρέφτισμα των νερών μίας πηγής. Η γοητεία που άσκησε πάνω του η αντανάκλαση του ειδώλου του, του δημιούργησε το ανικανοποίητο πάθος του για τον ίδιο του τον εαυτό που τον οδήγησε στο θάνατο.

Τα χαρακτηριστικά της ναρκισσιστικής προσωπικότητας

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε στοιχεία ναρκισσισμού από τη στιγμή που γεννιόμαστε. Αυτό σημαίνει ότι επικεντρωνόμαστε στον εαυτό μας - στις επιθυμίες και τις ανάγκες μας. Ωστόσο η αυτοεκτίμηση και η δημόσια εικόνα μας, είναι η γέφυρα του ναρκισσισμού με την κοινωνία. Η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και τα μηνύματα που δίνουμε στους άλλους για μας είναι συνυφασμένα με τα βιώματα και τα μηνύματα που πήραμε από την οικογένειά μας στην παιδική ηλικία. Όταν βέβαια αυτό συναντάται στην υπερβολή του, τότε αναφερόμαστε σε διαταραγμένη προσωπικότητα.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των ατόμων με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας

* Η έντονη αίσθηση σπουδαιότητας και μεγαλείου που έχουν για τον εαυτό τους.
* Η έντονη ανάγκη τους για θαυμασμό.
* Η αδυναμία τους να αναγνωρίσουν και να νιώσουν τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τα αισθήματα των άλλων.
* Φαντασιώνονται ιδιαίτερη επιτυχία, δύναμη, εξυπνάδα, ομορφιά ή ιδανική αγάπη.
* Πιστεύουν ότι είναι μοναδικά και ξεχωρίζουν και θα πρέπει και οι συναναστροφές τους να είναι ισάξιες.
* Πιστεύουν ότι οι άλλοι θα πρέπει να ακολουθούν ή να συμμορφώνονται στις δικές τους προσδοκίες.
* Εκμεταλλεύονται τους άλλους προκειμένου να πετύχουν τους σκοπούς τους.
* Συχνά φθονούν τους άλλους ή πιστεύουν ότι οι άλλοι τους φθονούν.
* Εμφανίζουν αλαζονική, υπεροπτική συμπεριφορά ή στάση.

Οι άνθρωποι με ναρκισσιστική διαταραχή προκαλούν εξαιρετική δυσκολία στους γύρω τους. Στο παρακάτω test που ανέπτυξε η ψυχοθεραπεύτρια Wendy Τ. Behary μπορείτε να διαπιστώσετε αν το πρόσωπο που σας προκαλεί ένταση είναι νάρκισσος, σημειώνοντας ένα Χ δίπλα στις δηλώσεις που το χαρακτηρίζουν. Σημειώστε μόνο τα χαρακτηριστικά εκείνα που εκφράζονται σε υπερβολικό βαθμό.
1.__Είναι επικεντρωμένος/η στον εαυτό του/της˙ τα πάντα περιστρέφονται γύρω απ’ αυτόν/ή.
2.__Χαρακτηρίζεται από αυτονόητο δικαίωμα, δηλαδή ενώ είναι εκείνος/η που κατά βούληση διαμορφώνει τους κανόνες, γίνεται ταυτόχρονα αυτός/ή που τους παραβιάζει πρώτος/η.
3.__Είναι υποτιμητικός/ή και κακόβουλος/η.
4.__Είναι εξαιρετικά απαιτητικός/ή σε σχέση με την ικανοποίηση των αναγκών του/ης.
5.__Είναι δύσπιστος/η και καχύποπτος/η για τα κίνητρα όσων τον/ην περιβάλλουν.
6.__Είναι τελειοθήρας˙ τα πάντα πρέπει να γίνονται είτε με τον δικό του/ης τρόπο είτε καθόλου.
7.__Είναι περιφρονητικός/ή, πιστεύει ότι είναι ανώτερος/η και βαριέται εύκολα.
8.__Επιζητά συνεχώς την επιδοκιμασία και τον θαυμασμό.
9.__Δεν μπορεί να μπει στη θέση των φίλων και των συντρόφων του/ης και να κατανοήσει τα συναισθήματά τους.
10.__Είναι αμετανόητος/η και η συγνώμη του/ης δεν είναι γνήσια.
11.__Είναι καταναγκαστικός/ή και δείχνει εμμονή με τις λεπτομέρειες.
12.__Αναπτύσσει εξαρτητικές συμπεριφορές τις οποίες χρησιμοποιεί για να καταπραΰνει τη βαθειά εδραιωμένη και άριστα κρυμμένη πεποίθηση ότι μειονεκτεί.
13.__Είναι συναισθηματικά αποστασιοποιημένος/η και συμπεριφέρεται σαν να μη βιώνει κανένα συναίσθημα.
14.__Γίνεται συχνά χειριστικός/ή με σκοπό να γίνει αυτό που θέλει.

Όλοι κατά καιρούς μπορεί να υιοθετήσουμε συμπεριφορές όπως οι παραπάνω. Ωστόσο, για έναν/μια νάρκισσο οι συμπεριφορές αυτές αποτελούν τρόπο ζωής.
Αν κάποιος που γνωρίζετε συγκεντρώνει 10 τουλάχιστον από τα 14 παραπάνω χαρακτηριστικά τότε πληροί τα κριτήρια για αυτό που αποκαλούμε παθολογικό ναρκισσισμό.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να γεννιέται η απορία για τη σχέση που έχουν όλα τα παραπάνω με την αναμέτρηση της Τετάρτης και την ήττα με 0-2 από  τη Μικρομάνη.
Για όσους όμως ξεπέρασαν την άσχημη εικόνα κάποιων ποδοσφαιριστών της Δόξας σε συνδυασμό με την ατυχία (δοκάρια) την αστοχία και την έλλειψη ψυχραιμίας στο τελείωμα των φάσεων, οι στοχασμοί για τον υπεύθυνο "άρχοντα του αγώνα" που εξόργισε τους πάντες με τα "κατορθώματα" και τα ψέματά του, που προσπαθούσε να καλύψει συνεχώς τον εαυτό του και την άγνοια των κανόνων, απαιτεί  ψυχανάλυση και προετοιμασία για την επόμενη φορά. 
Γιατί τέτοιοι χαρακτήρες έχουν πάντα και επόμενη φορά!!!!! 
Αρκεί να ξεχωρίσουν κάποτε το ποδόσφαιρο από το μπασκετ. 
Και να σταθούν πιό τυχεροί ώστε να κερδίσουν αυτοί το ψηφιακό χρονόμετρο στην επόμενη Βασιλόπιτα και να μην μετρούν μέχρι το 90 με τα δάχτυλα.

Η συναναστροφή με ένα νάρκισσο μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικό αποσυντονισμό. Η οριοθέτηση ωστόσο, κρίνεται αναγκαία αφού βοηθά το συναναστρεφόμενο να μη θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο για τις συμπεριφορές του νάρκισσου, του οποίου η δράση είναι ακαθόριστη.
 Οι νάρκισσοι εναντιώνονται σε οποιοδήποτε πλαίσιο αμφισβητεί το μεγαλειώδες της προσωπικότητάς τους, καθώς και σε ότι φαίνεται αυστηρά οριοθετημένο, αφού την ίδια στιγμή απαιτείται να έρθουν σε επαφή με τις ευθύνες τους, που είναι άλλωστε και ένα σοβαρό κομμάτι, που πυροδοτεί την παθολογία τους.

Η ΕΠΣ Μεσσηνίας  σίγουρα έχει άλλα πιό ενδιαφέροντα να ασχοληθεί  (λόγω και των επερχόμενων εκλογών) αλλά είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με το συγκεκριμένο "φαινόμενο", όσο του επιτρέπει να διογκώνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο σας θα λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν από τους υπεύθυνους της Δόξας με σκοπό τη βελτίωση της επικοινωνίας της Ομάδας και των φίλων της.
Σας ευχαριστούμε προκαταβολικά.